~* Perantau Akhirah, Musafir Perjuangan *~: October 2005

~* Perantau Akhirah, Musafir Perjuangan *~

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim, alhamdulillah, syukur ana rafa'kan ke hadrat Allah SWT kerana dengan izin-Nya, maka ana telah dapat membangunkan sebuah laman sebagai pengantar wadah bicara antara seorang Muslim dengan Muslim yang lain. Semoga usaha ana ini akan diberkati dan dirahmati Allah SWT. Amiin. Salam Ukhwah wa Mahabbah Islamiah daripada ana 'the daughter of Haji Yusof' buat antum sekalian. Yarhamkumullah! ISLAM NO.1 kini dan selama-lamanya, insyaALLAH. ALLAHUAKBAR 3X! Wassalam wbt.

Monday, October 24, 2005

Eid al Mubaraqah 1426H

*****************************************************

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah 'ala kulli hal....


~*Best Eid Wishes from us: Click on the Image to view fullsize*~ Posted by Picasa

ALLAHUAKBAR .....3X

Fajar Ilahi Robbi...
menghiasi jagat raya ciptaan-NYA, Yang Maha Kuasa,

Menjelangnya Eid al Fitr 1426H nan Suci...

Kami bersimpuh di hadapan ILahi ROBBi,

dengan segala kerendahan hati...

kami rafa'kan kesyukuran kehadrat Yang ESA,

lalu tangan-tangan ini diangkat, memohon do'a:

"TaqobbalalLah minna wa minkum, wa taqobbal ya karim,
kullu 'Aami wa antum bikhair
". Amiin.


Ya ikhwah wa akhowatil fadhilah,

Kami sekeluarga memohon maaf lahir dan batin,

semoga kita sama-sama meraih Rahmat, Maghfirah wa Itkum minannar,

hingga ketemu Fitri dan tergapai darjat TAQWA.

Amiin, ya Robbal 'Aalamin.


Salam Eidul Fitri al Mubarak ikhlas lilLahi Ta'ala daripada kami sekeluarga:

Haji Yusof ibn Embong, Hajjah W.Faridah bint Wan Sembok, Syahidah Sofia bint Yusof, Syukriah Adilin bint Yusof, Najib Fahmi ibn Yusof, Syahirah Adnin bint Yusof wa Syakirah Afifah bint Yusof dari Trg Darul IMAN.

Salam Ukhuwwah wa Mahabbah Islamiyyah, ikhlas minni 'alaykum liridholLah.

Biiznillah wa rahmatillah...ukhuwwah fillah abadan abada.

Barakallahulakum wa maalukum wa ahlul buyutukum wa 'ala kullu ummatul Islamiyyah! insyaALLAH.

ISLAM, kini dan selamanya, insyaALLAH. ALLAHUAKHBAR 3X!

Wallahu Musta'an.

Wassalamu bilkhoir ajma'in.

Sunday, October 16, 2005

Ismahli ‘ala kulli hal,

Ikhwah wa akhowatil karimah,
izinkanlah ana mencari ketenangan dalam kekalutan..bermujahadah dalam beribadahan, bermuaqabah pada kekhilafan, bermuhasabah dari penyakit jiwa, bermuraqabah dengan keAGUNGan-NYA, bermu’ahadah dalam syariah ALLAH S.W.T.


Perantau Akhirah, Musafir Perjuangan. Posted by Picasa

Segala puji-pujian bagi ALLAH S.W.T. semoga sholawat dan salam dilimpahkan kepada Rasulullah s.a.w., para keluarga dan para sohabat baginda, serta kepada orang-orang yang mengikuti jalan dan petunjuk baginda sampai hari pembalasan.

Ana memohon kehadrat ALLAHU ROBBI agar dikurniakan petunjuk kepada kita semua, jalan yang lurus, menjauhkan yang bathil dan menyalakan yang haq dalam segala urusan kita, mematikan kita dalam keadaan berpegang utuh pada DEENUL ISLAMI. Mengumpulkan kita bersama orang-orang yang sholeh. Sesungguhnya, ROBB-ku Maha Mendengar doa hamba-NYA.

Saudara saudari seIMAN,

ALLAH S.W.T. telah berfirman:


At Taubah, 9:71 Posted by Picasa

71. Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma'ruf, mencegah dari yang munkar, mendirikan shalat, menunaikan zakat dan mereka taat pada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.


Al Hujurat, 49:10 Posted by Picasa

10. Orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat.

Dari Abu Ruqayah Tamim bin Aus Addari bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

Agama itu adalah nasihat”. Kami bertanya: “Untuk siapa?” Baginda menjawab: “Untuk ALLAH, Kitab2-NYA, Rasul2-NYA, para Imam orang-orang Islam dan untuk orang-orang awam mereka."

(HR.Muslim)

Dari Jabir bin Abdillah berkata: “Saya telah berbai’at kepada Nabi s.a.w. untuk mendirikan solat, menunaikan zakat dan memberi nasihat kepada setiap Muslim

(Mutattafaq ‘alaih)

Syukur alhamdulillah,
atas kurniaan seorang sohabat as sholihin ‘alayya, masyaALLAH, sesungguhnya ada hikmah dan manfa’atnya atas jalinan ukhuwwah Islamiyyah sesama anak adam ini. Syukran lillahi Ta’ala, syukur kehadirannya biarpun seketika cuma, namun ia amatlah beerti bagi ana atas atas keikhlasan huluran budi bicara dan penyampaian ‘ilmiahnya ‘alayya fillah sedari awal perkenalan hingga ke detik terakhir. Tidak lupa jua atas sebarang teguran dan nasihatnya atas kealpaan dan kebathilan ana selama ini ‘ala kulli hal.

Syukran jazilan kathiron, ya sohabat,
kerana telah menjadi seorang mu’alim dan sohabat yang sholih; sesungguhnya sahabat yang baik adalah orang yang sentiasa mengingatkan saudaranya kepada kebaikan. Salah seorang Assalafuddin pernah berkata: “Laksanakanlah nasihat itu dengan cara apa pun iaitu dengan cara yang paling baik dan dan terimalah dengan apa cara yang baik. Sekiranya sahabat itu menegur kamu secara rahsia maka dia telah membaiki dan menghiasinya tetapi sekiranya dia menegur secara terang-terangan di hadapan khalayak ramai maka dia telah memalukan dan mengkhianati sahabatnya. " Wallahu ‘alam bishowab.

Sebagaimana makluman,
ana amat mementingkan kejujuran dan keikhlasan dalam bersahabat. Kejujuran dan keikhlasanlah yang memberikan kekuatan kepada satu ikatan persahabatan. Tanpa kejujuran dan keikhlasan, maka ikatan ukhwah yang terbina takkan kekal lama, akhirnya ia berakhir dengan sia-sia sahaja; tidak bermakna; kosong.

Syukran kathiron skali lagi ana ucapkan atas kesempatan yang dikurniakan Ilahi ‘alayya biarpun ia sekelumit cuma.


Inni al faqir ila ROBBI Posted by Picasa

Wahai, sohabat as sholihin,
jazakallahu khairan kathiran atas segala tuntas peringatan, teguran, nasihat, dan bimbingan ‘alayya selama ini. May Allah repay your sincerity and kindness by leaps and bounds. Amiin. Alhamdulillah, sebesar-besar kesyukuran ana panjatkan kehadrat ALLAHU ROBBI ats sebarang kebaikan dan hikmah yang tercetus hasil daripada ikatan ukhuwwah Islamiyyah yang terjalin sesama anak adam ini.

Asifli ‘ala kulli hal,
ana akur akan kelemahan dan kekurangan yang ada pada diri ana sebagai seorang insan yang masih cetek pengetahuan DEENUL ISLAMI, dan bukanlah siswi daripada mana-mana IPT AGAMA misalnya Univ.Al Azhar, Univ.Medina, Univ.Damascus, mahupun Univ.Al Fateh waima Qatar. Cuma, seorang al faqir ila ROBBIHI, yang masih dalam pendakian mengenal hakikat sebenar seorang Muslimah wa Mu'minah ILAHI(yang SOHIH wal HAQ). Bukan nama mahupun gelaran yang ana burui, tapi yang hendah dicari ialah keREDHOan ALLAHU ROBBI. Wallahu 'Aarifin.

Ana akur dan pasrah
yang ana ini masih mentah dan jahil serta masih luas lautan ‘ilmu ILAHI yang belum ana redahi. Sekadar al faqir; perantau akhirah, musafir perjuangan fisabililLAH yang masih butuh bantuan, masih mungil, masih perlukan dahan nan kukuh untuk berpaut..

Ana redho,
insyaALLAH ana akan terus berusaha binniyatul ikhlas lilLahi Ta’ala, mengkoreksi kemashalatan pada diri dan meneruskan kembara mencari hakikat suatu kebenaran yang hakiki liridhallah, biar apapun mehnah dan tribulasi menanti di sepanjang perjalanan. Mohon petunjuk dan rahmat ROBBI.

InsyaALLAH,
diri yang ditarbiyyah dengan mempunyai rasa MALU dan hati yang dididik dengan IMAN, akan tabah, tiada takut akan pandangan mata & hati serta kekejaman manusia, tiada gelisah dengan sindiran, CUKUPlah ALLAHU ROBBI sebagai tempat pengaduan ana YANG UTAMA.

Jazakumullahu khairal jaza, ya sohabat as sholihin,
sesungguhnya,“Orang yang menunjukkan KEBAIKAN anda adalah SOHABAT yang BAIK. Dan orang yang menunjukkan KESALAHAN anda adalah SOHABAT yang PALING BAIK.”

* Suatu khabar gembira buat Muslimin wa Muslimat yang berIMAN dan SABAR. Semoga ALLAH S.W.T. memberikan kepada mereka kesejahteraan di dunia dan di akhirat. Amiin.


Al Baqarah, 2:155-157 Posted by Picasa

155. Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.156. (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: "Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji'uun" iaitu Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya-lah kami kembali. 157. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk.

Akhirul kalam

Ya ALLAH, janganlah ENGKAU hukum kami jika kami lupa atau kami bersalah.

Ya ALLAH, janganlah ENGKAU bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana ENGKAU bebankan kepada orang-orang sebelum kami.

Ya ALLAH, janganlah ENGKAU pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Maafilah kami, ampunilah kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.

Semoga sholawat dan salam dilimpahkan ALLAH S.W.T. kepada hamba dan Rasulullah s.a.w., para keluarga dan sohabat baginda semua.

Dan ana akhiri do’a ini, adalah segala puji-pujian dan panjatan kesyukuran bagi ALLAHU RABB semesta ‘alam.

Subahanakallahumma wabihamdika ashadu ala ilaha illa anta astaghfiruka wa atubu ilaika

Kun sa’idan ‘ala kulli hal.

Barakallahulakum wa ummatul Islamiyyah. Wallahu ‘Aarifin wa ‘Aadilin wa HUWA al Wadud. Ismahli ‘ala kulli hal.

Wassalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Al faqir ila ALLAH S.W.T.
The daughter of Haji Yusof,
Auckland, NEW ZEALAND.
11 Ramadhan 1426H.

p/s: Khas buat ayahanda dan bonda tersayang, inni uhibbukum jiddan fillah. Jazakumullahu khairan kathiron atas segala tunjuk ajar, pentarbiyyahan beracuankan DEENUL ISLAMIYYAH, nasihat, bimbingan dan belaian kasih sayang, pemahaman serta sepenuh curahan permerhatian dan kesetiaan ‘alayya. Yarhamkumullah! Semoga ALLAH S.W.T. menjaga ana dan kedua-dua orang tua tersayang serta adik-adik tercinta fillah dengan penjagaan-NYA. May ALLAH always show us HIS Guidance to the right path. Amiin. Wassalam wbt.

Sunday, October 02, 2005

"Life is short, we musn't make it shorter by troubles."

Assalamu'alaikum warahmatullaahi wabarakatuh.


Syahiditusuci: Seeking refuge in Allah (Istiaadhah)
 Posted by Picasa

In this pervasive gloom, Islam shines like a beacon to lead those who are looking for peace; and for those who are caught in the violent storms of life, it offers the courage and guidance to steer forward.

The Quran is a manifest miracle for all to see. One of its miracles is that it contains cures and solutions for all mankind's physical and social ailments and dilemmas as Allah has not revealed any illness except that He has revealed a cure for it.

However, to experience and witness the full potential of Allah's cure as prescribed in the Qur'an, we need to have firm faith in His words and the words of his Prophet Muhammad (peace be upon him). Once we have imbedded this faith firmly in our hearts then we shall see our troubles disappear, whether it is on a global level, a national level or local level. Whether it is concerning other religions and ideologies or amongst ourselves in our own communities or even within our households.

Extracts from the Qur'aan and the authentic Sunnah:

Allah is the Protector of those who have faith He will lead them from the depths of darkness into light. . As for those who disbelieve, their patrons are the devils: from light they will lead them forth into the depths of darkness. They will be companions of the fire, to dwell therein (for ever). (AL-BAQARAH, 2:257)

Whereby Allah guides him who seeks His good pleasure to paths of peace and safety. He brings them out of darkness unto light by His decree, and guides them unto a straight path. (AL-MAAIDAH,5:016)

Those who deny Our revelations are deaf and dumb in darkness. Whoever Allah wills He sends astray, and whom He wills He places on a straight path. (AL-AN'AM,6:039)

And…

O Allah, place light in my heart, light in my tongue, light in my hearing, light in my sight, light behind me, light in front of me, light on my right, light on my left, light above me and light below me; place light in my sinew, in my flesh, in my blood, in my hair and in my skin; place light in my soul and make light abundant for me; make me light and grant me light.”[HR Bukhari]

~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*

* Syahiditusuci: Supplication (Ad-Duaa)


Syahiditusuci: "No harm or good can touch a servant of Allah except with the permission of the All-Knower and All-Wise".
 Posted by Picasa

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim

In the name of ALLAH, Most Gracious, Most Merciful.

O Allah! I seek refuge with You from distress and sorrow, from helplessness and laziness, from miserliness and cowardice, from being heavily in debt and from being overcome by men."

O Ever Living, O Self-Subsisting and Supporter of all, by Your mercy I seek assistance. Rectify for me all my affairs and do not leave me to myself, even for the blink of an eye.”

"O Allah, make my love for You the most beloved thing to me, and my fear for You the most fearful thing to me, and remove from me all worldly needs and wants by instilling a passion for meeting You, and when You have given the people of the world the pleasures of their world, make the coolness of my eyes (pleasure) in worshipping You."

Amiin.

~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*

Dear beloved
Ayahanda Yusof, Bonda Faridah, Angah, Abang, ‘Ain, Adik, relatives
and Brothers and Sisters of ISLAM (BASIS),


We are all Muslims who are trying to be ‘Mu'min’ and ‘Muhsin’. To be better ‘Muslim’ or to be ‘Mu'min’, our Aqeedah, ‘Ibadah and Akhlaq must be correct. May Allah S.W.T. make us upon the Muttaqun, and May Allah make our ‘Aqidah, ‘Ibadah and our Akhlaq accepted by Him. InsyaALLAHu Ta’ala.

Jazakumullahu khairan kathiran for all your sincere love, caring and sharing…I pray to ALLAH so that He’ll protect many lucky young innocent Muslims and those young pure hanif souls…May ALLAH S.W.T. always protect your souls too…as you spend your lives to care others’s souls..amiin.

Wallahu’alam bishowab..

Again my beloved and honoured ones fillah,
Syukran jazilan for your advise(s) and du'a(s)

~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*

Wa akhiran …

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan, Ramadhan Kareem!

"O you who believe! Fasting is prescribed for you, as it was prescribed upon those before you in order that you may attain taqwaa." [Surah al-Baqarah (2):183]

Brother Muslim (s), Sister Muslimah (s):


Syahiditusuci: Ramadhan Al Mubarak 1426H. Posted by Picasa

Ramadhan is an auspicious opportunity for believers to renew their commitment to their Creator and the Sovereign of the Day of Recompense. This commitment must be both outward and inward, so that a Muslim not only recites more Qur'an and offers more units of prayer, but that she or he does so with reflection, humility and attentiveness.

Ramadhan is also a wonderful opportunity for accounting of one's sins and making repentance. If one does not repent in Ramadhan, when will he or she do so?

Muslims should strive to worship Allah as best as they can from the beginning of the month, for that increases chances of the end of the month being good as well.Muslims must be firmly aware that Ramadhan is only a means and not an end. Continue being in a state of IMAN and TAQWA and perform righteous actions after the month of Ramadhan, until you die.

"And worship your Lord until there comes to you the Hour that is certain (i.e. death)". [Al Hijr,15:99]

~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*

Syahiditusuci:
Syukran liLlahi Ta'ala ... alhamdulillah... Ya Ar Rahman, Ya Ar Rahim, Al Wadud, Al 'Aarifin, inni al faqir ila ALLAH S.W.T. ... Ad Duaa... binniyatul ikhlas lillahi Ta'ala,

Bismillahirrahmanirrahim..


Syahiditusuci: Ahlan Wasahlan ya Ramadhan. Posted by Picasa

In the name of ALLAH S.W.T., Most Gracious, Most Merciful

"O Allah make us and all Muslims of those who fast and stand in prayer during the month of Ramadhan based on belief and truly seeking Your reward so that we are forgiven our past and future sins."

"O Allah make us of those who fasted the month, attained full reward, witnessed Layatul-Qadr and attained success by permission of the Lord, Blessed and Most High.O Allah, verily You are Forgiver, like to forgive, so forgive us."

"O Lord, accept from us, verily you are the All-Hearing, all-Seeing, O Living, O Independent, O Owner of all majesty and honor."

"And may Allah's blessings and peace be upon Muhammad, his family and his Companions."

Amiin.

~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~*

Syahiditusuci:
Jazakallahu khairan kathiran, Ya Robbi.

With that .... from the bottom of our heart,

* Haji Yusof ibn Embong, Hajjah W.Faridah bintu Haji Wan Sembok, Syahidah Sofia bintu Yusof, Syukriah ‘Adilin bintu Yusof, Najib Fahmi ibn Yusof, Syahirah Adnin bintu Yusof and Syakirah Afifah bintu Yusof wish all Muslim brothers and sisters a blessed Ramadhan 1426H.

May Allah accept our fasts. Amiin.

And, please keep all the Muslims in your Dua (s).

Wassalamu 'alaikum warahamatullahi wabarakatuh.

Ilal liqo'.

p/s: Akhowat fillah..ismahli 'ala kulli hal …mankind comes across many afflictions and trials, sometimes in overwhelming sequences. Removing the darkness of these worries, distresses, depression and grief is a very important matter to which Islam gives serious attention….hence, izinkanlah ana mencari ketenangan dalam kekalutan. Agar dapat kupersiapkan diri untuk menghadapi RAMADHAN AL MUBARAK 1426H bilhikmah dan sejahtera.InsyaALLAH.Dear BASIS, remember me in your prayers! Asifli 'ala kulli hal, ya ikhwah wa akhowatil 'fadhilah. Yarhamkumullah!

Al faqir ila Robbi,
The daughter of Haji Yusof
Downtown, Auckland,
NEW ZEALAND.
28 Sya’aban 1426H.

SALAM RAMADHAN AL MUBARAK 1426H. RAMADHAN KAREEM!
Powered by ClockBot.com }