~* Perantau Akhirah, Musafir Perjuangan *~: March 2007

~* Perantau Akhirah, Musafir Perjuangan *~

Bismillah Ar Rahman Ar Rahim, alhamdulillah, syukur ana rafa'kan ke hadrat Allah SWT kerana dengan izin-Nya, maka ana telah dapat membangunkan sebuah laman sebagai pengantar wadah bicara antara seorang Muslim dengan Muslim yang lain. Semoga usaha ana ini akan diberkati dan dirahmati Allah SWT. Amiin. Salam Ukhwah wa Mahabbah Islamiah daripada ana 'the daughter of Haji Yusof' buat antum sekalian. Yarhamkumullah! ISLAM NO.1 kini dan selama-lamanya, insyaALLAH. ALLAHUAKBAR 3X! Wassalam wbt.

Friday, March 30, 2007

Ya RasululLAH..

.


Salam sejahtera untukmu wahai kekasih ALLAH, Rasul pilihan, panutan seluruh umat. Hari ini kami rindukan engkau, wahai nabi yang penyayang.

Ya RasululLAH,
Suatu hari dahulu, engkau mengusap kepala seekor unta yang menangis. Kisah itu masih tertulis jelas dalam riwayat Imam Muslim. Hari itu engkau masuk ke sebuah kebun. Milik seorang Anshar. Ternyata di kebun itu kau dapati seekor unta. Tiba-tiba unta itu menangis. Air matanya mengalir. Ia mengadukan dirinya padamu. Lalu kau dekati unta itu dengan penuh kasih saying. Kau usap kepalanya. Dan, ia pun berhenti menangis.

Setelah itu kau mencari tahu siapa pemilik unta itu. Tidak lama seorang pemuda Anshar dating dan mengatakan bahawa itu untanya. Engkau pun menyampaikan kepada pemuda itu, betapa untanya sangat sedih, menangis dan mengadu kepadamu.

Tidakkah kamu takut kepada ALLAH, atas binatang yang telah dijadikan-NYA sebagai milikmu?”

begitu engkau menegurnya. Lalu engkau menjelaskan,

Sesungguhnya unta itu mengadu kepadaku, bahawa engkau telah membuatnya kelaparan dan menjadikannya sangat kelelahan.”

Ya RasululLAH,
Nasib wajah-wajah kami mungkin tak semujur unta itu. Bersentuhan langsung dengan tanganmu yang mulia. Sebahagian kami sebenarnya lebih dari sekadar unta-unta yang seharusnya bisa menangis. Jiwa kami banyak yang lapar. Hati kami banyak yang lelah. Begitupun tak sedikit dari kami yang tidak pernah mengerti bahawa semua itu kerana ulah kami sendiri yang kelewat jauh menyimpang.

Di kalangan kami banyak yang memilih jalan hidup yang keliru. Sebahagian kami merasa bahawa hidup tidak membutuhkan keyakinan, hanya perlu style, selera, atau gaya secara leluasa bisa dikembang biakkan secara suka-suka. Yang muda dari kami banyak yang tak sholat. Apalagi membaca tilawah ayat-ayat ALLAH. Lupa, katanya. Sibuk, katanya. Sungguh sangat getir.

Pada saat yang sama dalam sejarah derita umatmu kelak yang dahulu kau khabarkan, sebahagian besar hari ini telah terjadi dengan sangat nyata. Mengerikan. Orang-orang yang dimusuhi dan dianiayai, hanya kerana ia bernama Muslim. Banyak yang tewas bahkan meninggalkan dunia yang fana ini. Engkau pasti sedih bila melihatnya.

Tapi lebih sedih lagi, bila berjuta lain yang masih hidup tak lagi peduli pada agamanya, tak merasa terpanggil padahal kehormatan ajaranmu ternoda. Engkau pasti sedih, bahkan banyak dari kami yang tak mengenalmu sepenuh pengetahuan.

Maafkan kami. Sebab banyak dari kami yang tidak juga mengerti, bahawa engkau telah memberikan segala jerih payah tanpa batas.

Ya RasululLAH…
Kami menyedari, bahawa mencintaimu adalah keharusan. Tapi sebahagian kami masih sangat awam, dan harus banyak belajar. Padahal, seperti kata para ahli hikmah, sebabnya kami harus mencintaimu bukan kerana soal keharusan mencintaimu, tapi kerana kami semua engkau cintai. Kami seharusnya mengerti bahawa mencintaimu adalah keputusan harian dan bukan seremoni tahunan, seperti sa’at orang memperingati kelahiranmu yang mulia. Sebab untuk setiap sehari semalam engkau telah mengajarkan begitu banyak tuntutan. AlhamdulilLAH..semua ini adalah kasih sayang yang sangat mententeramkan.


Cinta baginda nabi Muhammad Sholla ALLAHu ‘alaihi wassalam pada umatnya, sejak mula hingga akhir..di dunia ini, kelmarin, hari ini dan esok.. entah seberapa banyak umatnya yang menyambut cinta itu..?

Manusia yang agung itu memang telah tiada. Meskipun telah tiada, namun kecintaan sang nabi kepada kita umatnya, tiada pernah henti. Walau terkadang yang dicinta tak pandai membalas cinta, juga tak sedar kalau selalu didoakan keselamatan dan ditangisi kesulitan yang menimpanya. Kecintaannya terbawa mati. Bahkan tidak berujung. Cinta itu selalu hadir kapan dan bagaimanapun situasinya. Tak kenal suka atau duka. Tak terbatas di sat aman atau sedang huru hara. Di saat seorang ibu dan seorang anak tidak saling mengenal, sekalipun.

Sedarilah..
Cinta pada Sang Nabi semestinyalah membawa kita berupaya mengikutinya. Menapaki setiap jalan untuk mencapai semua itu. Kita selayaknya melakukan pelbagai ‘amal yang disyariatnya. Nah..Ketuk pintu fikri, tanyalah IMAN.
Perjalanan ini sangat melelahkan. Kami berharap semoga ALLAH memberi kami kekuatan. Di sini, pertaruhan antara menjadi ada atau tiada, di antara luka-luka batin yang tak kunjung sembuh, sebahagian kami bertatih membangun kesedaran. Sebahagian lain di tengah lengah. Hidup memang bergelimang godaan..walLAHU Ta’ala ‘ALAM

ALLAHumma ini a'udhu bika min 'adhabi-l-Qabr,
wa min 'adhabi-nnar, wa min fitnati-l-mahya wa-lmamat,
wa min fitnati-l-masih ad-dajjal.
Amiin Ya ROBBAL 'Aalamiin
.

*********************************

AlhamdulilLAH..
demikianlah petikan mutiara perangsang fikri serta buat asuh nurani sejak akhir-akhir ini, bahkan saya kongsi sama pada papa, mudah-mudahan papa bisa manfa’atkan buat tazkirah/kuliyyah di masjid , insyaALLAH demikian harap saya. Perkongsian ‘ilmu dari seorang bisa bawa simbahan selautan manusia, insyaALLAH sama-sama ambil manfa’at....sungguh banyak lagi yang indah-indah boleh saya petik dari majalah “Tarbawi-Menuju keshalihan pribadi dan umat” keluaran Dzulhijjah 1426H, khasnya dari hasil kajian utama-Dirosat nya. Petikan yang saya sisipkan di atas khas bersempena bulan Rabiul Awwal 1428H ini..moga mengerti, insyaALLAH.

JazakilLAHu khairan buat Kak Gee (Dr.Foziah) atas pengenalan material tarbiyyah ini buat kami, moga ALLAH berkati usaha murni ukhti, ustaz serta anak-anak entum, alhamdulilLAH, banyak yang dapat kami pelajari, barakalLAHUlakum! Tidak lupa buat Kak Ina dan suami, Ustaz Nor Azman bagi pengisian tazkirah dan kuliyyah Deen, serta Kak Mi bagi halaqah Qasas, adik Maryam yang senantiasa maklumi kakak tentang info&tentative kuliyyah ilmiyyah serta seluruhnya adik-adik, rakan sohabat, saudara/ri yang saya kasihi dan hormati kerana ALLAH. Teruskan perjuangan..insyaALLAH redho ILAHI itu yang diimpi.

Mohon maaf lahir dan batin, insyaALLAH sama-sama perbanyakkan do’a, lantunan syukur tiada terhingga pada ALLAH Ta’ala atas nikmat yang tiada taranya. InsyaALLAH, sama-sama perbanyakan solawat buat junjungan besar Nabi Muhammad Sholla ALLAHu ‘alaihi wassalam. Dan sama-sama do’akan kesejahteraan dan kejayaan UMMAH!Wassalamu’alaykum warahmatulLAHI wabarokaatuh.


Bintu Yusof,
11 Rabiul Awwal 1428H,
IPBA, Kuala Lumpur.

Sunday, March 25, 2007

QANA'AH

.
Qana’ah Sifat Mulia yang Harus
dimiliki Para Isteri

Idea asal: Ummu Raihanah Sydney
Sumber: Majalah As Syari’ah Online
Translasi&olah kembali: Bintu Yusof
BismilLAH,
Ba’da tahmid wassalam

Syukur pada ALLAH,
biiznilLAH
hati ini direnjut-renjut untuk meneruskan
lembaran penulisan di laman ini biarpun di kala ini
dhimpiti sama bebanan tahun akhir pengajian di IPBA.
Rasa rindu yang tak bisa digambarkan, rindu untuk
mengongsi ‘ilmiah
yang telah dicedok daripada hasil
pembacaan dan halaqah bersama akhowat Muslimah
sekalian.

InsyaALLAH, sohabat sohabiah yang saya hormati
sekalian, pada kesempatan pulangnya saya ke Darul
IMAN
di hujung minggu ini atas urusan keperluan,
saya mengunjung seruang waktu buat penulisan ini.
JazakumulLAHU ahsanul jaza’ buat mama, papa
serta adik-adik
yang mengerti serta izinkan ruang
buat kakak sedikit untuk menulis,
yarhamkumulLAH!

MasyaALLAH..
Sudah lama pembacaan ini dalam simpanan saya
sedari saya di bumi Nueva Zelanda dahulu, Cuma
menantikan masa dan tempat yang sesuai bagi saya
melestarikannya. AlhamdulilLAH, sebagaimana
dalam paparan-paparan yang sudah, telah saya usaha
permudah dan olahkan mana-mana bahagian pengisian
yang mana dikira perlu, sebelum dikemas kini dan
dicoret tulis yang baru (fresh edition) buat pembaikan
bersama, walLAHU’ALAM.

Moga ALLAH mengurniakan barokah pd
penitip idea asal, Ummu Raihanah sefamili,
barakalLAHulakum, amiin. InsyaALLAH, sama-sama
ambil manfa’at daripadanya.


BismilLAH..
Sikap Qana’ah atau menerima apa adanya pada hal
kebendaan (duniawi)
dalam kehidupan suami isteri
sangat diperlukan
. Terutama bagi seorang isteri,
tanpa hadirnya sifat qana’ah maka dapatlah dibayangkan
betapa susahnya seorang suami. Setiap kali pulang
ke rumah, maka apa yang menjadi juadah telinganya
pastilah keluhan-keluhan sang isteri; belum punya ini,
belum miliki itu, mahu beli pakaian, kasut dan jilbab
baru, ingin beli barang kemas, perkakas rumah tangga
dan sebagainya lagi.
AlhamdulilLAH, diucap apabila dilihat situasi tadi
berlangsung pada sang suami yang memiliki banyak
harta
, mudah-mudah permasalahan itu bisa ia tangani
secara aman. Namun, astagfiruLLAH..melurut-lurut
dada
rasanya andai situasi itu tertimpakan pada suami
yang kurang berada
, maka hasilnya nanti terjadilah
pertengkaran dan perselisihan apabila si isteri
memandang kedudukan suami dengan sebelah mata
kerana gaji yang kecil. Terkadang terkeluar keluhan
bila ada si Fulan yang mampu mendapatkan pekerjaan
dengan gaji yang besar, tapi mengapa suaminya tidak???
AstaghfirulLAH.. sehingga impian membina sebuah
rumah tangga yang sakinah, mawaddah wa rahmah
semakin menjauh. Hati menjadi resah dan gundah
lantas hilanglah rasa syukur, baik kepasa suami mahupun
kepada ALLAH Ta’ala.

Awas!! Apabila hal ini sudah menimpa seorang isteri
maka waspadalah ya ukhti…sesungguhnya engkau
telah membebani suamimu di luar kemampuannya
.

Engkau telah membuatnya terlalu sibuk dengan dunia
untuk memenuhi segala keinginanmu. Berapa banyak
kaum suami yang meninggalkan majlis ‘ilmu syar’ie
demi mengejar wang? AstaghfirulLAH..
betapa sebelum menikah ia amat rajin menghadiri majlis ‘ilmu, namun
setelah menikah jarang terlihat ia lagi, mungkin yang
dahulunya datang seminggu sekali tetapi sekarang
frekuensinya menjadi sebulan 2 kali atau sekali
bahkan mungkin tidak datang lagi!! Atau berapa banyak
kaum suami yang rela menempuh jalan yang diharamkan
ALLAH Ta’ala demi membahagiakan sang isteri tercinta.
AstaghfirulLAH
, konteks terakhir tadi banyak ditempuhi
para suami yang minimum sekali ‘ilmu agamanya
sehingga demi “senyuman sang isteri” ia rela menempuh
jalan yang dimurkai-NYA. Wal’yyadzubilLAH.

Duhai, para isteri..
Engkau adalah sebaik-baik perhisan di atas muka
bumi ini apabila engkau memahami DEEN
-mu (agama).
Maka jadilah wanita dan isteri yang sholihah,
insyaALLAH
itu semua boleh dicapai apabila
engkau mampu mengendalikan hawa nafsumu.
Bergaul bersama kawan-kawan yang sholihah dan
ber’ilmu, dan tutuplah matamu
apabila engkau
melihat sesuatu yang tidak mungkin mampu engkau
raih, sebaliknya muhasabahi, sedari dan insafilah,
pandanglah ke bawah,
betapa masih banyak yang
lebih menderita dan lebih miskin hidupnya berbanding
hidupmu. InsyaALLAH dengan itu, engkau akan
dapati dirimu bahkan berhasil menjadi orang yang
mudah mensyukuri nikmat-NYA.


Sifat qana’ah ibarat mutiara yang tertanam jauh di
dasar lautan
, barangsiapa yang sanggup mengambilnya
dan upaya memilikinya maka beruntunglah ia. Seorang
isteri yang memili sifat qana’ah ini maka dapatlah ia
membawa ketenteraman dan kedamaian dalam rumah
tangganya.
Percayalah, suami pun akan merasa sejuk
dan senang berdampingan denganmu, biiznilLAH
rasanya ia akan enggan menjauh darimu, sayang
amat zaujahnya yang sholihah itu,
ALLAHU yubaariik fi!
MasyaALLAH, alhamdulilLAH..
Betapa bahagia para suami yang memiliki isteri yang
qana’ah
, mana-mana isteri sahaja mampu memiliki
sifat ini apabila ia mahu berusaha sekuat tenaga dan
berdo’a kepada ALLAH Subahanahu wa Ta’ala
semata.

InsyaALLAH, sama-sama usaha dan do’akan:

BismilLAH..
Ya ALLAH, janganlah KAU jadikan dunia satu-satunya
keinginan utama kami, Amiin
.”

WalLAHU’ALAM bishawwab.


Saamihni ‘ala kulli hal, do’akan UMMAH sama!
ALLAHUMMA a’iz ISLAM wa al Muslimun,
amiin!

Ilal liqo’en jadid, insyaALLAH.
Wassalamu’alaykum warahmatulLAHi wabarokaatuh.al faqiirah ila ROBBIha,
Bintu Yusof,
Bumi ALLAH,
5 Rabi al Awwal 1428H.

Tuesday, March 13, 2007

Advice on Friends!

.
BismilLAH, alhamdulilLAH

Ba'da tahmid wassalam

Assalamu'alaykum warahmatulLAHI wabarokaatuh

Dear Brothers and Sisters of ISLAM, insyaALLAH for this month, I'm going to share with you, a wonderful poem written by a Muslim poet, Imran Ibn Zarkhan Al Shafi. May ALLAH Ta'ala bless his sincere effort and all of us, UMMATUL ISLAMIYYAH! Ameen.


~In The Name of Allah, the Gracious, the Merciful~


Advice on Friends!A real friend wishes his companions well,
He's not one who allows them to get close to hell,

Always be careful of the friends you Choose,
So, in the end, Jannah you will not lose,

If you find your companion is not stopping your wrong,
then, be weary, his friendship is not strong.
If you see the pattern made,
that when you are under your friend's shade,
Your Imaan begins to fade,
Leave the worthless creation,
make friends with Allah,
Surely that is a high station!.


A dervish who had knowledge of our present situation,
Once told his students the following dictation,
"The meeting of people will never enrich you,
save with the gibberish of useless gossip.
So diminish your meeting with people,
except for knowledge or to improve your condition
"

--------------------*ALLAHUMMA A'IZ ISLAM
WA AL MUSLIMUN, AMEEN
!

Ukhtukum filLAH,
Bintu Yusof,
HOME, Safar 1428H.
Powered by ClockBot.com }